Home ❯❯ Evenementenagenda ❯❯ Algemeen ❯❯ Dodenherdenking

Data

Aankomende editie: 4 mei 2019
➜ Bekijk deze evenementen in de agenda


Organisatie

Website: Gemeente Ommen / CCO
E-mail: Via de websites
Rolstoel-toegankelijk: Ja; Herdenking Kamp Erika: Beperkt.

De Nationale Herdenking is jaarlijks op 4 mei Om 20.00 uur. Iedereen is dan twee minuten stil. Elke persoon, die sinds het begin van de Tweede Wereldoorlog waar ook ter wereld is omgekomen, wordt dan herdacht.

Hieronder is ter indicatie het programma van 2018 te zien, omdat het programma van 2019 nog niet bekend is.

Aanvang 17.30 uur
Herdenking Kamp Erika

De historische vereniging CCO houdt in samenwerking met oud-gevangenen van Kamp Erika op donderdag 4 mei weer een dodenherdenking bij het herinneringsmonument op de Besthmenerberg aan de Hammerweg in Ommen.

Het monument herdenkt de slachtoffers van het gevangenkamp Erika. Bij het monument staat de tekst: 'Nederland gedenk. Ter nagedachtenis aan hen die deze weg gingen naar het concentratiekamp Erika, waar tussen '42 - '45 talloze Nederlanders zijn vernederd, gemarteld en vermoord'. Kamp Erika was tijdens de Tweede Wereldoorlog (1940-1945) in Duitse handen.

In verband met de plechtigheden bij het gemeentehuis dezelfde avond is de herdenking op de Besthmenerberg in tijd vooruit geschoven. Zodoende heeft iedereen ook de gelegenheid om de herdenking later op de avond bij het gemeentehuis bij te wonen.

Om 17.30 uur wordt er verzameld op parkeerplaats Steile Oever, waarna om 17.40 uur gezamenlijk vertrek is naar het herdenkingsmonument. Om 17.45 uur worden er declamaties voorgedragen en houdt burgemeester Vroomen een toespraak. Om 17.58 wordt The Last Post in acht genomen en om 18.00 uur is er 2 minuten stilte. Na de 2 minuten stilte worden er twee coupletten van het Wilhelmus gezongen, gevolgd door een defile langs het monument en bloemlegging. Na de officiele herdenking is er mogelijkheid om koffie te drinken in de Besthmenermolen.

Aanvang 19.30 uur
Herdenking Beerzerveld - Marienberg

De herdenking in Beerzerveld / Marienberg start om 19.30 uur op de hoek Nieuweweg / Stationsweg ter hoogte van pastorie G.K.V. Voorafgaand aan de stille tocht wordt om 19.35 uur een krans gelegd bij het 'NS monument', waarna om 19.40 uur de stille tocht vertrekt richting het monument aan de Nieuweweg.

Daar worden een aantal liederen gespeeld door leden van de Broederband. Om 20.00 uur worden twee minuten stilte in acht genomen. Daarna worden er kransen gelegd door respectievelijk kinderen van groep 7/8 van de GBS de Regenboog, de gemeenten Hardenberg en Ommen en het 4 mei comite. Aansluitend is er voor een ieder die wil gelegenheid om bloemen te leggen.

Ter afsluiting wordt onder begeleiding van de Broederband met elkaar nog twee coupletten van het Wilhelmus gezongen.

Aanvang 19.40 uur
Herdenking Stegeren

De herdenking in Stegeren begint om 19.40 uur met muzikale begeleiding door muziekvereniging De Bazuin. Het welkomstwoord wordt om 19.45 uur gegeven door Frits Welink, voorzitter PB Stegeren / Junne. Om 20.00 uur worden er minuten stilte gehouden.

Na de twee minuten stilte volgt het zingen van het Wilhelmus. Om 20.06 uur houdt wethouder Scheele een toespraak. Hierna volgt de kranslegging wethouder Lagas en Egbert Baarslag. De kinderen van CBS Hoogegengraven dragen om 20.15 uur een aantal gedichten voor, waarna het defile start en er mogelijkheid is om bloemen te leggen.

Aanvang 19.45 uur
Herdenking in Ommen

In Ommen start het programma om 19.45 uur bij het gemeentehuis. Dit jaar werken mee aan de herdenking kinderen van basisscholen De Triangel en De Kardoen, scoutinggroep Van Pallandt, het Ommer Mannenkoor onder leiding van Gezinus Veldman en en muziekvereniging Crescendo.

Om 19.45 uur beginnen de muziekvereniging en het mannenkoor gezamenlijk het programma. Om 19.59 uur speelt de trompettist The Last Post, waarna er 2 minuten stilte wordt gehouden. Na de 2 minuten stilte worden er twee coupletten van het Wilhelmus gespeeld. Om 20.05 uur houdt burgemeester Vroomen een toespraak.

Daarna draagt het Mannenkoor een lied voor samen met de kinderen van de basisscholen. Om 20.16 uur vindt de kranslegging plaats door de burgemeester, het 4 mei comite en de kinderen van de basisscholen. Na de kranslegging lezen de leden van het 4 mei comite de 71 namen voor van de oorlogsslachtoffers. Vervolgens start het defile en is er voor ieder de gelegenheid tot het leggen van bloemen.

Aanvang 19.55 uur
Herdenking Lemele

De herdenking in Lemele vindt plaats bij het oorlogsmonument op de Algemene Begraafplaats aan het Zandeinde. Kort voor 20.00 uur klinkt het Taptoesignaal, waarna het 2 minuten stil wordt. Vervolgens worden bloemen gelegd namens de inwoners van Lemele en door wethouder Scheele namens de gemeente Ommen.

Met dank aan de Gemeente Ommen