evenementen fotos klik

Home ❯❯ Ommen in woord ❯❯ Stad Ommen

Ambt Ommen en Stad Ommen

Stad Ommen is een voormalige gemeente in de Nederlandse provincie Overijssel. Stad Ommen bestond uit een smalle rechthoekige strook aan de noordzijde van de Vecht. De gemeente omvatte de oude stadskern van Ommen en de Ommerschans. Het gedeelte van de kern van Ommen ten zuiden van de Vecht behoorde tot Ambt Ommen. De rest van de huidige gemeente Ommen en het oostelijk deel van het dorp Lemelerveld waren eveneens deel van de gemeente Ambt Ommen.

Voor 1811 was er sprake van het stadgericht Ommen, de latere gemeente Stad Ommen. Bij de introductie van de Franse bestuursorganisatie in 1811 werd het stadgericht Ommen met het grootste deel van het schoutambt Ommen en Den Ham verenigd tot de Mairie Ommen. Den Ham was vanaf 1811 een zelfstandige gemeente. In 1818 kwam de oude scheiding van de twee gemeenten Stad-Ommen en Ambt-Ommen weer terug. In 1923, bij een gemeentelijke herindeling werd het opnieuw met Ambt Ommen samengevoegd in Ommen.

Tot 1811 bestonden er twee gemeentes: het stadgericht Ommen ofwel Stad Ommen, bestaande uit een smalle strook vanaf de Vecht, van de stad tot en met de Ommerschans, en het schoutambt Ommen ofwel Ambt Ommen, voor het omliggende platteland. Ambt-Ommen omvatte destijds ook Avereest en Den Ham en werd na 1685 ook wel het schoutambt Ommen en Den Ham genoemd.

Bekende inwoners

Dr. A.C. van Raalte.
Op www.vanraaltehuis.com probeert de stichting Van Raaltehuis te voorkomen dat de voormalige woning van Dr. A.C. van Raalte wordt gesloopt, welke te vinden is in de gelijknamige straat.

printknop

Lees meer:
Algemeen | Kamp Erika | Recke | Ommerschans