evenementen fotos klik

Home ❯❯ Ommen in woord ❯❯ Ommerschans

Ommerschans is een prachtige plaats met een rijke historie. De historie begint al een aantal eeuwen geleden als de schans een verdedigingswerk is in de woeste gebieden ten noorden van Ommen. Later, als de schans vervallen is en er nog slechts een enkeling woont, ziet Johannes van den Bosch hier een uitgelezen plaats om de vierde kolonie van de Maatschappij van Weldadigheid te stichten. Ommerschans is anders dan de eerdere drie vrije kolonien: dit wordt een strafkolonie. Uit het hele land worden mensen opgezonden naar de kolonien om daar te leren leven als welopgevoede burgers. Werken in ruil voor onderdak, gezondheidszorg, opleiding en eten. De Kolonien van Weldadigheid zijn de voorloper geweest van de huidige verzorgingsstaat. Al ruim voordat in de rest van Nederland de Kinderwet werd ingevoerd leerden de koloniekinderen al schrijven, lezen en rekenen.

Samen met de andere kolonien Frederiksoord, Wilhelminaoord, Willemsoord, Veenhuizen, Merksplas (B) en Wortel (B) is Ommerschans genomineerd voor de status van Unesco Werelderfgoed. Wordt dit in 2018 erkent dan is dit het 10e Wereld Erfgoed in Nederland en de eerste in Overijssel.

Medio 2018 zal er een informatiecentrum geopend worden in Ommerschans. Momenteel is het mogelijk te wandelen in dit bijzondere gebied. Natuurlijk kan men dit zelfstandig doen maar omdat veel van de historie in de verhalen zit en niet altijd zichtbaar is, hebben we ook de mogelijkheid om deel te nemen aan rondwandelingen. Samen met een gids wandelt men door dit gevarieerde gebied. De gids vertelt over de spannende schanstijd toen de wallen een verdedigingswerk waren. Maar ook wordt er veel aandacht besteed aan de Kolonien van Weldadigheid, toen de Ommerschans een onvrije kolonie was voor 'onwilligen'.

Voor slechts 5 euro pp wandelt men mee. Deze prijs is inclusief een kop koffie of thee. Er wordt gestart bij Hoeve 4 aan de Balkerweg 72 in Ommerschans. Bij voorkeur aanmelden via info@ommerschans.nl Meer informatie vindt u op de website www.ommerschans.nl

Wandelingen met gids in 2017:
Zondagmiddag 13 augustus: start 14.30 uur
Zondagmiddag 27 augustus: start 14.30 uur
Zondagmiddag 17 september: start 14.30 uur
Donderdagavond 13 juli: start 19.00 uur
Donderdagavond 27 juli: start 19.00 uur

mooiommen.nl dankt de vereniging Ommerschans heel hartelijk voor deze uitgebreide informatie!

printknop

Lees meer:
Algemeen | Kamp Erika | Recke | Stad en Ambt Ommen