evenementen fotos klik

Home ❯❯ Alles over Ommen

Ommen op de Nederlandse kaart Waar ligt Ommen?

Waar ligt Ommen? Ommen is een kleine stad in de streek Salland, het bovenste gedeelte van Overijssel. Met nog geen 20.000 inwoners is Ommen 1 van de kleinste steden van Nederland. Ommen ligt tussen Zwolle en Hardenberg en is goed bereikbaar met de auto, de trein en de bus. De inwoners van Ommen, noem je Ommenaren of Ommers.

Winkelen

Welke winkels zijn er te vinden in Ommen? En wat heeft Ommen te bieden? Wanneer is er koopavond in Ommen? Naast veel cultuur en natuur heeft Ommen ook een prachtig winkelcentrum. Met 4 supermarkten, een grote speelgoedwinkel en tal van kledingzaken is Ommen nu nog aantrekkelijker dan het al was. Er is al begonnen aan een nieuw winkelcentrum! Wil je de plannen zien? Kijk dan even op de website van de Gemeente Ommen. Het winkelen kan nog langer, want elke vrijdagavond is er tot 9 uur koopavond.

Groen

In Ommen is naast veel cultuur ook veel natuur te vinden. Het Laarbos, het Ommerbos, de Sahara en nog veel meer. Ommen heeft meerdere keren meegedaan aan de groenste 'dorp' verkiezing. In 2002 won Ommen Brons in die catogorie. Naast al dit groen zijn er her en der ook veel fruitbomen in Ommen te vinden, die bijdragen aan het groene karakter van Ommen. Maar wat is nou het idee achter deze bomen en mag je maar zo fruit van deze bomen plukken? Lang geleden toen we nog in guldens betaalden, waren er een paar betonpalen te vinden op het vrijthof in Ommen. Dit werd kunst genoemd. Echter zag de meerderheid van Ommen dit niet als kunst, maar als rotzooi. Ook de Rabobank dacht er zo over en die besloot de Gemeente Ommen een alternatief te bieden: Als de betonpalen werden weggehaald, kreeg de gemeente 25000 gulden om fruitbomen te kopen, zodat de gemeenschap er ook nog wat aanhad. Vandaar dat er verspreid door heel Ommen verschillende appel- en perenbomen te vinden zijn. En ja, daar mag je ook rustig een appel of peer van plukken. Let wel op dat het fruit rijp is.

Gemeentevlag

Gemeente vlag OmmenDe vlag van de gemeente Ommen bestaat uit de kleuren wit, blauw en geel. De officiele omschrijving is als volgt: 'geschuind van links naar rechts: GEEL, BLAUW en WIT'. De vlag wordt sinds 14 Augustus 1956 gebruikt.

Gemeentewapen

Gemeente wapen Ommen Nadat in 1923 Stad en Ambt Ommen waren samengevoegd tot de gemeente Ommen, werd een verzoek ingediend tot het opnieuw mogen voeren van het oude wapen van Ommen. Bij dit verzoek was een beschrijving en ontwerptekening van het wapen gedaan. Dit wapen is ontworpen aan de hand van de motieven die stonden op het oudst bekende stadszegel uit 1336, die te zien was op een oorkonde uit 1518. Voor zover is nagegaan heeft Ommen voor 1819 geen wapen gehad. Op 24 December 1955 werd het wapen van Ommen als volgt vastgelegd: In azuur een vrouwelijke Heilige - de H. Brigida - houdende in de rechterhand een palmtak, alles van zilver, vergezeld rechts van een omgewende leeuw en links een adelaar, waarboven een achtpuntige ster, alles gedekt met een gouden kroon en drie bladeren en twee paarlen. Verdere vermelding: de H. Brigida van Kildare, patrones van Ierland.

Stadsrechten

In 1248 kreeg Ommen stadsrechten van Bisschop Otto III van Utrecht. Ter ere van hem is er een beeld te vinden op het Vrijthof in de binnenstad van Ommen.

Hanzestad

In de tijd van het Hanzeverbond, tot ca. 1500, waren er in de regio rond Ommen een aantal belangrijke Hanzesteden (O.a. Kampen, Zwolle en Deventer). Deze Gemeente of Principaalsteden zochten contact met kleinere steden en dorpen in hun omgeving. In Overijssel was een groot aantal van deze bijsteden verwant aan 1 van de grote steden. Zo was de stad Ommen, met o.a. Hasselt, Gramsbergen, Oldenzaal en Enschede verbonden met de toentertijd belangrijke handelsstad Deventer. Behalve landbouwproducten hadden ze in Ommen niets voor handel en transport te bieden. De betrokkenheid van Ommen bij de Hanze was uitsluitend te danken aan de ligging aan een toen belangrijke vaarverbinding via de Vecht.

Toerisme

De gemeente Ommen is een bekend toeristische trekpleister. De bossen en het Sallandse landschap zijn een rustplek voor veel vakantiegangers. Sinds 1913 werd er aan de rand van Ommen door de padvinderij (scouting) op Ada's Hoeve gekampeerd. Baron van Pallandt heeft in 1923 de Ada's Hoeve, met het omringende bosgebied langs de Vecht, aan de padvinderij geschonken. Dit terrein en een terrein bij de Steile Oever in Eerde zijn nog steeds bij Scouting Nederland in gebruik. Na de Tweede Wereldoorlog is het toerisme sterk gegroeid. In de Gemeente Ommen bevinden zich nu een groot aantal campings en bungalowparken.

In de zomer kunnen toeristen genieten van de verschillende activiteiten met de Ommer Bissingh, een evenement dat elk jaar in juli en augustus plaatsvindt, met (rommel)markten, muziek, theatrale activiteiten en nog veel meer. De Bissingh is oorspronkelijk een traditionele jaarmarkt, die sinds 1557 op de tweede dinsdag in juli gehouden wordt en vaak twee of drie dagen duurde. Op de Bissingh kwamen veel mensen uit de buurtschappen en omgeving naar Ommen voor grotere aankopen, wat vaak samen ging met de kermis en een cafe-bezoek. Tegenwoordig komen veel vakantiegangers naar Ommen voor de Bissingh en vele andere evenementen.

Bekende Ommen'se uitspraken

- Bliede daj der bint. (Nederlands: Blij dat je er bent)
- Hendeg an. (Nederlands: Doe je kalm aan verder?)
- 't Giet oe goed bi-j al waj doet. (Nederlands: Succes)

Ommerlied

Ter gelegenheid van het 750-jarig bestaan van Ommen in 1998 is het Ommer Lied geschreven en gecomponeerd door Henk Ruiter. Met medewerking van zanggroepen; Soli Deo Gloria, Ommer Mannenkoor, Kleinkoor Excelsior, De Notenkrakers en leden van het Sallands Bachkoor en de Lofstern is dit op een cd gezet.

Refrein: Ommen, m'n dorp en m'n stad, jij houdt voor altijd een plek in m'n hart. Wat men ook allemaal over je zegt, jij blijft bijzonder m'n stadj' aan de Vecht.
1. Je ligt daar al eeuwen tussen bossen en hei. Spanjaarden, Fransen, trokken aan je voorbij. Men plunderde, roofde en brandde je plat, maar je bent weer herboren m'n mooie stad.
2. Nu ben je modern, met je tijd meegegaan, alles moest nieuw, niets mocht blijven bestaan. Toch denkt menigeen nog met weemoed terug aan de tijd, dat 't nog oud was, gezellig en knus.
3. Hoe mooi ligt ons Ommen omringd door natuur, zie prachtige bossen, de lucht nog zo puur. Het is hier goed toeven voor groot en voor klein, maar laten w'er alsjeblieft zuinig op zijn.
4. En het water van de Vecht, blijft maar stromen, blijft maar stromen. Zo was het en zo zal het gaan, al verstrijken de jaren , jij blijft bestaan.

Gemeente Ommen:

OMMEN - WITHAREN - LEMELE - BEERZERVELD - VILSTEREN

Buurtschappen:

ARCHEM - ARRIEN - ARRIERVELD - BEERZE - BESTHMEN - DALMSHOLTE - EERDE - EMSLAND - GIETHEM - HOOGENGRAVEN - JUNNE - NIEUWEBRUG - OMMERSCHANS - OMMERVELD - STEGEREN - STEGERVELD - VARSEN - VINKENBUURT - ZEESSE

printknop

Lees meer:
Kamp Erika | Recke | Stad en Ambt Ommen | Ommerschans