header header header header

Home >> Event agenda >> Ommen >> Ommer Bissingh

Tot de vaste jaarlijkse evenementen met een grote uitstraling behoort zeker de Ommer Bissingh. Het is een begrip in de wijde omgeving en uitgegroeid tot een fenomeen. Rond 1557 werd melding gemaakt van deze jaarmarkt en werd deze gerekend tot een belangrijke bron van inkomsten. En al die jaren werd de Bissingh (voorheen geschreven als Bissing) gehouden op de tweede dinsdag in de maand juli. Op deze dag wordt de jaarmarkt gehouden. Aansluitend beginnen de Ommer Bissinghdagen. Zeven opeenvolgende woensdagen in juli en augustus is er in en om het centrum rondom Ommen een bepaald thema: een groot aanbod aan activiteiten. Op de maandag voorafgaande aan de jaarmarkt wordt de Ommer Bissingh officieel geopend.

Programma 2014

Dinsdag 8 juli 2014 - Opening
De enige echte Bissinghbel wordt geluid, waarbij het Ommerlied wordt gezongen. Tevens wordt de Bissingh muziek ingeluid.

Dinsdag 8 juli 2014 - Jaarmarkt
Handelslieden komen van verre naar Ommen om hun handelswaar in Ommen te kunnen verkopen.

Woensdag 16 juli 2014 - Sport en Voices met onder andere Jurrie Baas Beach Volleybal
The Voice Of Ommen wordt hier wederom verkozen en ook het thema Sport en spektakel staat op deze dag centraal. Verschillende sporten als turnen en volleybal kunnen op deze dag bewonderd en beoefent worden. Voor dit laatste dien je je wel even van te voren aan te melden.

Woensdag 23 juli 2014 - Tussen Kunst en Kids
De dag die in het teken staat van kunst in Ommen, maar ook kinderevenementen zullen hier te beleven zijn. Optredens van kinderartiesten, als Gigakonijnenhol-bewoner Bultje en gochelaar Magic John staan centraal.

Woensdag 30 juli 2014 - Bissingh gaat 'de boer' op
In het centrum op het vrijthof vindt de veekeuring plaats, waarbij de 'bissende' koe en het 'bissende' kalf gekozen wordt. Ook vind je even verderop op het Kerkplein een streekproductenmarkt. Hier is ook te zien hoe er vroeger werd riet gevlochten of hout werd bewerkt. Op de markt kunnen kinderen zich vermaken met de aanwezige knuffeldieren en het springkussen. Ook geeft een hoefsmidt een demonstratie over het bewerken van hoefijzers.

Woensdag 6 augustus 2014 - Ommer Hanzefestival
Een dag die in het teken staat van de middeleeuwen. De stad wordt voor één dag omgetoverd naar de oude hanzestad die Ommen was tijdens de middeleeuwen. Muntslaan, ringsteken en boogschieten zijn enkele van de activiteiten die de bezoeker mag beoefenen.

Woensdag 13 augustus 2014 - Palingroken/beroependag
'Zonder verleden geen toekomst.' Daarmee kun je snel beschrijven waar deze dag over gaat. Terug naar grootmoederstijd, palingroken, de muziek van toen en een heuse mode show waarin de kleding en opvattingen van toen vergeleken worden met het hedendaags.

Zaterdag 6 September en zondag 7 September 2014 - Blaasorkestenfestival
Meer dan 20 Dweil- en Blaasorkesten treden op in de binnenstad van Ommen op 4 plaatsen, het publiek bepaald uiteindelijk wie de winnaar is en wie de geldprijs in de wacht sleept.

Woensdag 13 Augustus vanaf 16.00u - Officiele afsluiting
Er wordt teruggekeken op de Bissinghdagen en de Bissinghbel wordt opnieuw geluid om ditmaal de Bissingh af te sluiten.

Naast deze Bissinghdagen zijn er tijdens de periode van de Ommer Bissingh traditioneel ook andere activiteiten te bezoeken. Traditiegetrouw de 'kleine' en 'grote' kermis en een skeelermarathon. Op de kleine kermis vind je 3 a 4 attracties en enkele gokautomaten/eetgelegenheden, op de grote kermis vind je 9 a 10 attracties en 5 a 6 gokautomaten/eetgelegenheden.

Data kleine kermis 2014: nog niet bekend
Data grote kermis 2014: 23 t/m 27 Juli
Datum skeelermarathon 2015: nog niet bekend

Foto's:

Ommer Bissingh 2012 - Sport en Voices
Met onder andere, Oud-The Voice Of Holland-deelnemers Erwin Nyhoff en Marloes van Ommen en topturner Jeffrey Wammes.
Ommer Bissingh 2012 - Tussen Kunst en Kids
Met onder andere, Aart Schroefdraad en Bultje, Burgemeester Marc-Jan Ahne en Ommer goochelaar Magic John.
Ommer Bissingh 2012 - Ommer Hanzefestival
Hierin vind je het Hanzefestival wat georganiseerd is door de Handelsvereniging Ommen.
Ommer Bissingh 2012 - Ommer Nostalgie in nevelen gehuld
Hierin vind je het traditionele paling roken en andere oud-Ommense bezigheden.
Ommer Bissingh 2012 - Officiele afsluiting en afbreken
Burgemeester Marc-Jan Ahne luidt traditioneel de Bissingh-klok, waarmee de Ommer Bissingh officieel is afgesloten, Ommer Stadsdichters Merel Ten Brinke en Jannes Kuik dragen ieder een gedicht over de Bissingh voor.
Foto's mogen voor eigen gebruik gedownload worden. Rechten voor verspreiding en dergelijke staan beschreven in de disclaimer

Gegevens

Aankomende editie: 8 Juli t/m 7 September 2014
Afgelopen editie: 8 Juli t/m 8 September 2013
Website: Ommer Bissingh
Contact: info@ommerbissingh.nl